Palgateemad pakuvad ühtviisi kõneainet ja tekitavad segadust mõistete ümber. Statistikaameti andmekool naaseb suvepuhkuselt ja tekitab segadust veel juurdegi! Vaatame otsa Eesti palgaredelile ja uurime, kui palju on neid, kes teenivad keskmisest palgast rohkem või vähem ja millist teadmist saame palgadetsiilidest?

Kuidas kogutakse Eesti elu puudutavaid andmed ja mida nendega tehakse? Kuidas saab rahvaloendusel kõik Eesti inimesed üles lugeda, kui minu ukse taga ei käinud keegi? Kuidas minu elu sellest paremaks muutub, kui SKP-d arvutatakse? Statistikaameti blogisari „Andmekool“ tutvustab ameti tööd ja statistika tegemist lähemalt!

Augusti lõpus lõi ajakirjanduses ja kommentaariumides laineid statistikaameti pressiteade, et Eesti keskmine brutokuupalk oli 2024. aasta teises kvartalis 2007 eurot. Arutleti selle üle, kas ja kui palju Eestis üldse on inimesi, kes teenivad üle 2000 euro kuus. Toodi ka välja, et palkade keskmist ajavad üles üksikud hästi kõrge palgaga töötajad, eelkõige poliitikud ja ametnikud.

Edasi loe: https://www.stat.ee/et/uudised/kui-paljud-inimesed-teenivad-minust-rohkem